Facebook
Kontakt/
Reklama
29 Luty 2008
Weselne desery na cztery pory roku
Pora roku ma bardzo istotny wpływ na planowanie ślubu i wesela. Myślimy o niej wybierając stroje, pojazd dla młodych, miejsce przyjęcia weselnego... Aura przyrody nastraja nas do tworzenia klimatu i całości weselnego dnia, mając również wpływ na wybór weselnego menu. Patrząc na weselne desery przez pryzmat pory roku przedstawiamy przykładowe propozycje – po trzy na każdy sezon.
Wiosna

Pannacotta z owocami

Pannacotta to delikatny włoski deser. Jego śmietankowy smak jest bardzo uniwersalny, a konsystencja pozwala na podanie go w najprzeróżniejszych formach. Świetnie komponuje się z owocowymi sosami. Możemy użyć do tego puree z mrożonych owoców i dodać mrożone owoce w całości – np. maliny, jagody, truskawki lub mieszankę leśnych owoców.

Sakiewki naleśnikowe z sosami

Ciasto naleśnikowe rzadko gości na weselnych stołach, a przecież jest tak delikatne i daje niezliczoną liczbę wariantów do podania. Np. klasyczne naleśniki Suzette to iście królewski deser! Albo sakiewki z umieszczonymi w środku owocami i ułożone na sosach z karmelu, czekolady, z odrobiną alkoholu... Znów możemy wykorzystać tu wiosenne, owocowe musy.

Ptysie z owocami i śmietaną

Z ciasta ptysiowego można wyczarować bardzo elegancki deser. Na talerzu jeziorko z białej czekolady czy adwokatu, a po nim pływają dwa łabędzie oprószone białym pudrem i wypełnione owocową bitą śmietaną... czy nie jest to piękny widok na weselnym stole? A to tylko jeden z wielu pomysłów na ciasto ptysiowe!

Lato

Tarteletki owocowe

Mamy tak wiele owoców do wyboru! Najprostszy sposób – tarteletki z owocami! Na kruchych korpusikach delikatny krem śmietankowy, cytrynowy, czekoladowy. A na nim owoce. Pamiętajmy jednak o tym, aby smaki kremu i owoców współgrały ze sobą. Na cytrynowym kremie znakomicie smakują owoce słodkie, takie jak jagody, truskawki czy borówki. Kwaśne owoce wolą śmietankowy smak, natomiast czekolada lubi połączenie z maliną, truskawkami i pomarańczami. Tarteletki mogą być też zapiekane pod bezą lub dekorowane bitą śmietaną.

Szaszlyki owocowe

Świetnym wariantem owocowego deseru na ogrodowym przyjęciu są szaszłyki owocowe na ciepło – najlepiej grilowane lub na zimno, prosto z lodówki. Podajemy je np. z sosami z miodu lub karmelu, z czekoladą, z wafelkami lub lodami.

Granita i sorbet

Jeszcze bardziej orzeźwiające i chłodzące od lodów są granity i sorbety. Możemy podać je w wysokich szklankach, w formie kulek na lodowych pucharkach czy w kieliszkach do margerity, w wydrążonych owocach. Możemy dekorować je kolorowymi sosami, owocami, listkami mięty. Zachęcamy do ciekawych, egzotycznych smaków – z zielonej herbaty, z gruszki i czerwonego wina, z imbiru, z szampana...




Jesień

Gruszki

Jesienne owoce, które dają wiele możliwości na wykwintne desery.Można je zapiecw „zabajone”, podawać w karmelulub owocowych, gorących sosach.Wspaniale komponują się z lodami,np. waniliowymi, piernikowymi czyorzechowymi. Małe i zgrabne gruszkigotowane w winie lub karmelizowanew całości pięknie wyglądająw kompozycji deserowej.

Lody korzenne z likierem pomarańczowym

Coś zimnego i rozgrzewającego jednocześnie, w sam raz na jesienne menu. Można udekorować skórką pomarańczy, prażonymi migdałami lub podawać płonące (kostkę cukru zanurzoną w spirytusie układamy na lodach i podpalamy).

Mieszanka babeczek

Bardzo praktyczna i dekoracyjna forma deseru to kilka małych babeczek ułożonych w ciekawy sposób na talerzu. Daje to możliwość zaoferowania kilku smaków. Jesienią

mogą być to kremy z orzechów, suszonych śliwek, kasztanów, cynamonu... Babeczki można też wypełnić czekoladą, która pod kremem będzie przyjemnie chrupała.

Zima

Deser miętowo- czekoladowy

Czekolada z miętą tworzą nie tylko wspaniałą kompozycję smakową, ale też wizualną. Ciasto czekoladowe można przyozdobić miętowym sosem o bardzo krzykliwym, zielonym kolorze lub przybrać listkami mięty.

Krem brulee

Krem brulee to bardzo elegancki deser podawany na ciepło. Jego śmietankowo-jajeczny smak można wzbogacić kawą, czekoladą lub owocami. Nie jest łatwy do zrobienia, ale ma tę zaletę, że przygotować można go wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.


Artykuły