Facebook
Kontakt/
Reklama
25 Luty 2008
Menu weselne
Propozycje weselnego menu

Przyjęcie weselne jest jednym z najważniejszych w życiu. Warto więc zadbać o to, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik, a serwowane potrawy miały różnorodne smaki i były dostosowane do gustów gości. Dobrze, jeśli zaproszeni mają możliwość wyboru przynajmniej z dwóch potraw, np. rosół makaronem lub barszcz z pasztecikami lub jako danie główne szynka wieprzowa w sosie grzybowym lub pieczona kaczka marynowana w miodzie. Pomyślcie również o menu dla dzieci i dla wegetarian. Małym gościom można zaproponować np. sznycel drobiowy z frytkami i surówką, zaś tym, którzy nie jedzą mięsa krem brokułowy lub potrawy przygotowane z soi. Układając menu nie zapomnijcie o doborze odpowiedniego alkoholu. Oprócz tradycyjnej wódki, na stołach powinno znaleźć się także wino.


Dobrym pomysłem jest ułożenie na stole kart menu. Może to być kartka eleganckiego papieru zwinięta w rulon. To właśnie z niej goście dowiedzą się jakie potrawy i o której godzinie będą serwowane podczas przyjęcia. Poniżej przedstawiamy przykładowe menu przygotowane przez warszawskie lokale: Salę Bankietową „Maria”, restaurację „Niebo w Gębie” oraz hotele: Mazurkas ****, Courtyard by Marriott Okęcie****, Dedek i Dedek Park.





Restauracja Niebo w Gębie




Powitanie



Szampan oraz chleb z solą



Zupa (jedna do wyboru)


Rosół z makaronem


Krem ze świeżych pomidorów z grzankami ziołowymi


Żurek po staropolsku z jajkiem


Barszcz czerwony z krokietem lub pasztecikiem


Krem z brokuł z groszkiem ptysiowym


Flaki po warszawsku



Drugie danie (dwa do wyboru)


Szynka wieprzowa w sosie grzybowym, kopytka, bukiet jarzyn.


Karkówka pieczona w sosie myśliwskim, kasza gryczana, kapusta zasmażana.


Cordon bleu, pieczone ziemniaki, młoda kapusta zasmażana


De’volaille z masłem i natką, ziemniaki pieczone, surówka z marchewki z brzoskwinią i jabłkiem


Zraz drobiowy w sosie koperkowym, ziemniaki, zestaw surówek


Klopsiki cielęce w sosie cygańskim, ziemniaki, surówka wiosenna



Zimny bufet (dziesięć do wyboru)


Półmisek wędlin i mięs pieczonych


Pasztet staropolski z chrzanem


Schab po warszawsku w galarecie


Indyk w maladze


Tatar wołowy


Roladki szynkowe z kremem chrzanowym


Kurczak po huzarsku w galarecie


Duet śledziowy (śledzie w oleju, pod pierzynką)


Ryba faszerowana


Rożki z łososia z musem chrzanowym


Roladka z soli z paluszkiem krabowym


Sandacz z warzywami w galarecie


Deska serów


Jajka faszerowane


Jajka w majonezie


Sałatka grecka z fetą i oliwkami (na sałacie lodowej)


Sałatka nicejska z tuńczykiem ( na makaronie )


Sałatka jarzynowa


Sałatka pieczarkowa


Sałatka brokułowa


Sałatka ziemniaczana


Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami ziołowymi


Pomidory i ogórki faszerowane serem feta



Dodatki


Trio maślane


Pikle


Pieczywa mieszane



Bufet z deserami


Patery z owocami


Patery z ciastami


Tort weselny


Kawa


Herbata


Napoje 1 l/osobę



Cena 120zł/osobę bez alkoholu


Cena 60/dziecko do lat 7



Istnieje możliwość zmiany menu na indywidualne życzenie klienta



Sala Bankietowa „Maria”

Dania główne



Flaki wołowe lub rosół


Gordon Blue, ziemniaki, bukiet surówek


Deser lodowy z owocami, bitą śmietaną i biszkoptem


Kotlet De’Volail, frytki lub ryż z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej


Tort weselny z bitej śmietany


Schab karkowy w sosie pieczarkowym, kluski śląskie, mix warzyw gotowanych


Barszcz czerwony z pierożkami, krokietami lub pasztecikami



Dla wegetarian



Krem brokułowy


Kotlet sojowy, ziemniaki, bukiet surówek


Deser lodowy z owocami, bitą śmietaną i biszkoptem


Łososia pieczony w ziołach, ryż z warzywami i zieloną sałatą


Tort weselny z bitej śmietany


Tacos z trzema sosami


Barszcz czerwony z pierożkami z kapusta i grzybami.



Przekąski zimne



bukiet wędlin delikatesowych (szynka, polędwica, salami, kabanosy)


mięsa pieczone – boczek, schab nadziewany morelami, pasztet, karkówka


schab w galarecie z owocami


schab po warszawsku


melony zawijane szynką


galantyna z kurczaka


roladki z szynki


jaja z kawiorem


szynka babuni po hawajsku w galarecie


śledź w pierzynie, oleju


łosoś wędzony


ryba w galarecie (karp, pstrąg)



Sałatki


tunezyjska


brokułowa (migdały +sezam)


indyk w całości na postumencie


capri (mozzarella + pomidory)


jarzynowa


grecka


z tuńczykiem


z szynką


z kurczakiem


owocowa



Napoje gorące


kawa


herbata



Cena za osobę 140-150 zł



W cenę wliczony jest także tort weselny i deser lodowy



Młoda para we własnym zakresie zapewnia gościom napoje zimne i alkohol




Hotel Courtyart by Marriott Okęcie



Zakąski



Szynka podkomorzego z puszystym chrzanem


Pasztet domowego wyrobu z grzybami i świeżym rozmarynem


Wędzona pierś kurczaka z sosem żurawinowym i skórką pomarańczową


Kaczka faszerowana morelą i orzeszkami pistacjowymi


Pieczone polędwiczki wieprzowe, marynowane w świeżych ziołach


Łosoś marynowany w trawie cytrynowej z dodatkiem białego wina i świeżych ziół


Carpaccio z wędzonego tuńczyka, podawane z sosem z limonek i świeżą kolendrą


Śledzie marynowane w przyprawach korzennych z dodatkiem świeżej bazylii


Koreczki śledziowe nadziewane śliwką kalifornijską



Sałatki



Sałatka jarzynowa przygotowywana z jabłkiem i lekkim sosem majonezowym


Sałatka grzybowa aromatyzowana świeżymi ziołami i oliwą z oliwek


Sałatka śledziowa z buraczkami koktajlowymi, jabłkiem i szalotką


Sałatka z świeżych warzyw z serem feta, oliwkami i pachnącym, świeżym oregano



Wybór świeżego pieczywa z masłem ziołowym



Dania podawane przez kelnerów



Na początek



Cielęcina z pieczarkami w sosie z białego wina z szałwią


Consomme z kurczaka z dodatkiem cherry


Pieczona kaczka marynowana w miodzie, podawana z pieczonym jabłkiem,


kopytkami i sosem z pomarańczy



Deser



Gruszka gotowana w czerwonym winie, nadziewana bakaliami i podawana z sosem śliwkowym, przyprawiona rozmarynem



Na pożegnanie



Żurek z białą kiełbasą



Cena 175,00 zł za osobę (z VAT)



Napoje



Wino musujące


Polska wódka


Polskie piwo


Wino domowe białe i czerwone


Soki owocowe


Pepsi Cola


Mirinda


7 Up


Woda mineralna


Kawa i herbata



60,00 zł (z VAT) za 4 godziny/od osoby


85,00 zł (z VAT) za 8 godzin/od osoby



Hotel Mazurkas



Przystawka



Tatar z holenderskiego matiasa na ciemnym razowcu


(porcja dla każdego gościa)



Potrawy gorące serwowane przez kelnerów



Rosół domowy z pulpecikami i warzywami


Roladki z indyka po królewsku z warzywami gotowanymi na parze i gniocchi



Deser


Lody z owocami i miętą



Potrawy zimne na półmiskach wyłożone na stołach

Ryby


Rolada z łososia z zestawem sosów


Filet z pstrąga na julien warzywnym


Zestaw galantyn rybnych


Mięsa i wędliny


Wybór pasztetów i galantyn mięsnych


Wędliny polskie


(szynka staropolska, polędwica, duet salami, baleron, szynką z indyka, kiełbasy)


Zestaw marynowanych mięs pieczonych


(schab po warszawsku, schab ze śliwką i morelami, cielęcina,


rolada wieprzowa, rostbeef z musem chrzanowym)


Sałaty


Mix sałat z parmezanem


Sałata Szefa Kuchni z wędzonym indykiem i czterema serami


Sałatka z tuńczykiem i warzywami


Dodatki


Duży wybór świeżego pieczywa


Masło w trzech smakach


Zestaw sosów do ryb i mięs


Świeże i marynowane warzywa



Specjalność wieczoru


(godzina do ustalenia)


Pieczone udźce wieprzowe szpikowane goździkami z delikatnym


sosem ziołowo – pieczeniowym z sezonowymi warzywami i opiekanymi ziemniakami


Udźce prezentowane są w całości przez kucharzy na środku sali a następnie roznoszone przez kelnerów



Na zakończenie około godz. 2:30


Barszcz czerwony z pasztecikiem



Bufet deserowy wg Szefa Kuchni


Tort weselny



Cena za osobę 180 zł (z VAT)



Potrawy zimne są uzupełniane na stołach w trakcie wieczoru przez 5 godzin



Hotel Dedek i Dedek Park



Tradycyjne powitanie młodej pary chlebem i solą


Szampan dla młodej pary i gości



Wariant podstawowy


Stoły zastawione zimnymi przekąskami



Wybór ryb


Łosoś w całości do serwowania przez kelnerów, sos Tatarski


Sandacz w galarecie z sosem miętowy


Śledzie w trzech smakach: olej z cebulką, jabłko ze śmietanką, sos curry



Wybór zimnych mięs i wędlin


Pierś z indyka lub Biała cienka kiełbaska,


Wędzona pierś z kaczki lub Szynka szpikowana czosnkiem


Rostbef lub Kaszanka,


Pieczony schab ze śliwkami,


Polędwica podwędzana,


Salami



Bar sałatkowy


Sałatka jarzynowa z jajkami i kawiorem,


Sałatka szopska z serem Feta,


Sałatka ziemniaczana


Befsztyk tatarski


Rolada naleśnikowa z kurczakiem i szpinakiem


Półmiski ze świeżych jarzyn


Wybór pieczywa i masła



Dania gorące


Boeuf Stroganow


Indyk a’la Pani Walewska z sosem wiśniowym


Żurek z chrzanem, jajkiem i kiełbasą



Grill


Kebaby, szaszłyki, karkówka; ziemniaki w folii, sos Lutenica



Tort weselny biały mrożony na bazie bitej śmietany



Cena od osoby 150 zł



W wariancie pełnym bez ograniczeń:


Napoje bezalkoholowe: soki owocowe, woda mineralna,


w barze: dodatkowo coca-cola, tonic


Napoje alkoholowe: wódka, gin, wermouth, wino musujące, wino białe i czerwone, piwo.


Wybór świeżo krojonych owoców


Wybór ciast



Cena od osoby 220 zł

Artykuły